Boekhouders willen partnership met overheid

Antwerpen - 15 juli 2022: Vandaag is de laatste dag waarop belastingplichtigen hun aangifte in de personenbelasting voor inkomstenjaar 2021 kunnen indienen via Tax-on-Web. Boekhouders die aangiften namens hun cliënten indienen, moeten ervoor zorgen dat deze uiterlijk in de maand september bij de fiscus toekomen. Minister Van Pethegem heeft deze termijn ingekort ​ zodat de staatskas sneller de verschuldigde belastinggelden kan innen. In dit kader bevroeg de FOD Financiën de cijferberoepers om meer voeling te krijgen met de dagelijkse praktijk waarin ze moeten werken. De sector vreest echter dat de enquête die hen werd voorgelegd een onvolledig beeld zal geven van de uitdagingen waar ze voorstaan omdat ze enkel naar erg selectieve criteria peilde. De fiscale en financiële dienstverleners willen graag constructief samenwerken met de fiscus om de aangiftetermijn te verkorten, maar vragen de overheid haar verantwoordelijkheid te nemen en initiatieven te ontplooien om de werkdruk bij hen te verlagen.

De beroepsvereniging WeLearn, die in deze het fiscale middenveld vertegenwoordigt en het fiscaal advocatenkantoor Tuerlinckx Tax Lawyers sloegen de handen in elkaar en bevroegen de cijferberoepers in ruime mate. Deze bevraging resulteerde in een grondige analyse van de moeilijkheden waar de sector tegen aanloopt en een reeks zeer concrete aanbevelingen tot verbetering. Vandaag stellen WeLearn en Tuerlinckx Tax Lawyers een nota voor, bedoeld als uitgangspunt om tot een gestructureerd en constructief overleg te komen tussen het fiscale middenveld en de overheid.

Aangiftetermijn van 5 maanden in praktijk veel korter

Dat accountants 5 maanden hebben om de belastingaangiften voor hun klanten in te dienen is een misvatting. Omdat de overheid vaak nog wijzigingen stemt nadat het inkomstenjaar van start ging en zelfs tot op de laatste dag ervan, is de aangiftetermijn in de praktijk veel korter. Deze wetswijzigingen moeten immers nadien nog door de softwareleveranciers van de overheid in de verschillende platformen worden geïmplementeerd en ook de verschillende pakketten waarmee de cijferberoepers werken moeten worden aangepast. Veelal zijn de aangepaste toepassingen pas beschikbaar eind april. ​ Tijdens de vakantieperiode is het voor boekhouders moeilijker om de nodige gegevens bij hun cliënten te verzamelen waardoor ze in de praktijk vaak pas half augustus kunnen starten met het indienen van de aangiftes en dus slechts over een zestal weken beschikken om al hun dossiers af te werken.

De sector pleit er dan ook voor wijzigingen te stemmen voor het einde van elk inkomstenjaar en ervoor te zorgen dat de aangepaste toepassingen eind januari beschikbaar zijn. Aangiftes kunnen dan sneller van de eerste keer juist worden ingediend en tijdrovende retroactieve aanpassingen worden vermeden. Hierdoor zullen belastingplichtigen sneller de te betalen belastingen kennen en kan de fiscus ook eerder tot inning ervan overgaan. ​

De sector vraagt om de software ook al in de testfase ter beschikking te stellen. Op die wijze kunnen ze de nodige voorbereidingen treffen.

Langetermijnvisie en vereenvoudiging

De cijferberoepen vragen ook om een visie op lange termijn. De vele wijzigingen en onze complexe fiscale regelgeving zorgen ervoor dat steeds meer belastingplichtigen een beroep doen op boekhouders voor het indienen van hun belastingaangifte. Dit zorgt voor een verhoogde werkdruk binnen de sector die momenteel een grote uitstroom van zeer capabele medewerkers kent. Omwille van de werkdruk, de toenemende controle- en rapporteringstaken die de overheid aan het middenveld oplegt (bijvoorbeeld in het kader van de strijd tegen fiscale fraude, UBO-register, …) en de vele deadlines waarmee men wordt geconfronteerd haken steeds meer mensen af en is er steeds minder interesse om tot het beroep toe te treden.

De vereenvoudigde en vooraf ingevulde belastingaangiften waren mooie initiatieven om het leven van de belastingplichtigen makkelijker te maken maar in de praktijk is het foutenpercentage van wat de fiscus voorschotelt nog veel te groot. Bovendien worden niet alle gegevens waarover de fiscus beschikt ook daadwerkelijk ingevuld.

Tax-on-web blijft ingewikkeld voor de leek terwijl het perfect mogelijk is om deze toepassing van widgets en duidelijke instructies te voorzien die de belastingplichtige ondersteunen bij het correct invullen van zijn aangifte.

Een langetermijnvisie met betrekking tot de ontwikkeling van onze fiscaliteit kan voor meer stabiliteit en zekerheid zorgen.

Digitalisering blijft een uitdaging

Niet enkel het tijdig aanpassen van de softwaretoepassingen is een absolute must, er dient ook te worden ingezet op minder verschillende platformen en uniformiteit. Ingevolge de complexiteit van onze fiscaliteit, de vele wijzigingen en de verschillende vormen van directe en indirecte belastingen die ons land kent is er wirwar van platformen ontstaan waarmee het middenveld aan de slag moet. Hoewel MyMinfin vele van de toepassingen samenbrengt, zijn ze niet geïntegreerd, hebben ze een andere look and feel en gebruik. De sector vraagt vereenvoudiging, aandacht voor gebruiksvriendelijkheid en inzicht in de black-box die aangiftesoftware vandaag vaak is.

Level playing field

De belastingadministratie beschikt vandaag ook over een aantal privileges; maakt de administratie een procedurefout – of meerdere fouten – in de taxatiefase, dan beschikt zij over de mogelijkheid om deze fout recht te zetten. Een fout ten opzichte van een belastingplichtige kan bovendien niet worden gesanctioneerd. Maakt een belastingplichtige echter een fout dan heeft hij weinig mogelijkheden om deze nog te corrigeren en kan hem een boete of verwijlinterest worden opgelegd.

Men gaat er nog steeds vanuit dat een belastingplichtige die een aangifte laattijdig, onvolledig of foutief indient de intentie heeft te frauderen. Het middenveld pleit ervoor de belastingplichtige tebehandelen als een cliënt en hem grondwettelijk het recht te geven te reageren tegen de inefficiëntie van de overheid.

Terwijl de overheid de belastingplichtige steeds meer administratieve verplichtingen oplegt, krijgt deze laatste geen enkele kwaliteitsgarantie van de fiscus.

Partnership met het fiscale middenveld

De hierboven aangehaalde pijnpunten en aangebrachte oplossingen zijn slechts een greep uit de suggesties die WeLearn en Tuerlinckx Tax Lawyers in hun nota naar voor brengen.

De nota is bedoeld als uitgangspunt voor dialoog. De beroepsbeoefenaars weten als geen ander wat het hen moeilijk maakt om aangiftetermijnen te respecteren maar zien ook oplossingen om de ambitie van de fiscus om ze te verkorten, te realiseren. De cijferberoepers zijn dan ook meer dan bereid een echt partnership op te zetten en te zoeken naar oplossingen die het innen van belastingen sneller en efficiënter doen verlopen.

Wil u meer weten? Lees dan snel de volledige ​ nota.

 

Over Tuerlinckx Tax Lawyers

Tuerlinckx Tax Lawyers is een nationaal advocatenkantoor gespecialiseerd in fiscaal recht. Het kantoor adviseert en begeleidt bedrijven, organisaties en particulieren bij fiscale vragen en fiscaal-juridische procedures en geschillen. Tuerlinckx Tax Lawyers verdedigt de belangen van de belastingplichtige tegenover de overheid. Het draagt ook het fiscaal middenveld en de belastingplichtige een warm hart toe. Het kantoor streeft mee naar een meer efficiënte fiscaliteit.

Perscontact:

Bart Beeusaert

Sr PR & Communication Consultant, Backstage Communication

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Tuerlinckx Tax Lawyers

Tuerlinckx Tax Lawyers is een nationaal advocatenkantoor gespecialiseerd in fiscaal recht. Het kantoor adviseert en begeleidt bedrijven, organisaties en particulieren bij fiscale vragen en fiscaal-juridische procedures en geschillen. Tuerlinckx Tax Lawyers verdedigt de belangen van de belastingplichtige tegenover de overheid.

De kerncompetenties en specialisaties van de advocaten bij Tuerlinckx Tax Lawyers zijn ingedeeld in vier werkdomeinen: TAX, CORPORATE, CRIMINAL en PRIVATE.